FORÅRSKLARØRING

Forårsklargøring tager en eftermiddag og man behøver ikke være ekspert. Her får du en overskuelig gennemgang af, hvad du skal gå igennem:

Motorolien skal udskiftes
(hvis den ikke blev skiftet ved vinterklargøringen)

Skru bundproppen ud og lad mest mulig olie løbe af før du skruer proppen i. Hæld ny olie på motoren, mens du aflæser oliens niveau på oliepinden. Start motoren og lad den køre i tomgang i et minut. Tjek oliestanden og efterfyld om nødvendigt til maks-mærket. Hvis du ikke har fyldt benzintanken helt op inden vinteren, så gør det nu. Husk at skille dig af med gammel olie på en genbrugsstation.

Lækager
Motorcyklen må ikke lække væsker. Se efter våde pletter under motorcyklen. Er gaffelbenene fedtede, er pakningerne sikkert utætte. Kontrol: Hold forbremsen og tving fjedrene op og ned. Bliver gaffelbenene våde af olie, skal pakningerne udskiftes.

Kabler
Nyere motorcykler kræver ofte smøring, selv om kablerne er fremstillet i et materiale med lav friktion. På ældre motorcykler er smøring altid nødvendig. Der er kabler til gas, kobling og bremserne på motorcykler med tromlebremser bag. Køb en kabelsmøre-klemme til at spænde fast på kablet, så en trykdåse med teflonbaseret smøremiddel kan presse olie gennem kablerne. Værktøjet og smøremiddel fås i enhver velassorteret MC-forretning.

Dæk
Dækmønsterets dybde afhænger af dækkets type. Sportsdæk har lavere mønster end off-roaddæk, så der kan ikke gives et fast bud på hvor meget mønster, man som minimum bør køre med. Dækkets alder er i de fleste tilfælde vigtigere. Dæk ældes og står dårligt fast, når vejene er våde og kolde. Skift derfor dæk hvert andet eller tredje år. Spar aldrig på dækkvaliteten og køb dæk fra anerkendte producenter.

Lys
Skift for en god ordens skyld bremse- og baglygtepærer. Det sidste, du ønsker, er at blive overset i trafikken. Før indikatorer og lys testes og justeres, skal batteriet bringes i topform. Hvis man har været fornuftig, har batteriet stået med impulslader vinteren over, og man har sørget for at efterfylde med demineraliseret vand eller batterisyre. Tænd alt lys og slå til parabolerne og blinklysene for at afsløre løse forbindelser. Blinker for- eller baglygte svagt i takt med blinklysene, kan det være tegn på dårlige stelforbindelser.

Bremser
Bremserne skal ses efter for slid. Klodserne i bremseågene er nemme at efterse. Er der mindre end tre mm bremsebelægning tilbage, bør du få dem skiftet. Hvis forgaflens pakninger har dryppet olie ned over bremsen, skal klodserne skiftes, fordi olien hærder klodserne og forringer bremseevnen. Væskestand i bremsevæskebeholderen bør også kontroleres. Den bør være fuld. Er bremsevæsken mere end to år gammel, skal den udskiftes. Udskiftning af bremsevæske og -klodser er kun "gør det selv"-arbejde for de erfarne.

Lejer
Hjullejer bør tjekkes ved at vride i hjulene for at teste for eventuelt slør. Er der slør, skal lejerne sikkert udskiftes. Kronrørslejerne er dog endnu vigtigere, da et ødelagt leje kan forringe styringen. Kontrol: Sæt dig op på motorcyklen, aktiver forbremsen hårdt og prøv at skubbe motorcyklen fremad med forhjulet presset op mod en mur. Mærker du slup, er det tid til at skifte kronrørslejer.

Lak
En grundig vask med efterfølgende lakforsegler er altid godt. Starter du, mens der stadig saltes på vejene, er det en god ide at oversprøjte alt andet end bremser med et tyndt lag olie, eksempelvis WD40, for at undgå korrosion.

Køler (hvis der er en)
Er motorcyklen vandkølet, skal væskestanden være i orden og kølemidlet være i god stand. Kølevæsken beskytter mod frost og korrosion. Kontroller væskestanden i både ekspansionsbeholder og køler. Ekspansionsbeholderen er typisk en lille, hvid plastbeholder, og køleren sidder næsten altid foran motoren.

Er der to kølere, er det oftest den øverste og største køler, der indeholder kølevandet. Den lille køler er til olie. Selv om du kun kører, når vejret er godt, bør kølevæsken alligevel være frostsikret til mellem 25 og 30 graders frost.

Kæde (hvis der er en)
Kæden er en sikkerhedsdel. En slidt kæde, som sprænger, knuser som minimum motorblokken, når kæden kommer i klemme. Og kun en dygtig fører undgår en tur i grøften. På kædetrukne motorcykler skal kæden tjekkes for slør i rullerne og generel slitage. Kan kæden bevæges sideværts over tre til fem mm, bør den udskiftes sammen med begge kædehjul. Tandhjulene kan også afsløre slid: tændernes profil skal være helt symmetriske, når du ser ind på dem fra siden. Det er normalt ikke nødvendigt at rense kæden. Men hvis kæden er særlig snavset, skal du benytte en kæderens, som er beregnet til formålet. Kraftigere opløsningmidler ødelægger kædens O-ringe. Siver der indefra kommende rust ud fra kæden, skal den skiftes. Tip: Kæden bør smøres med en kædespray efter hver køretur.