VINTERKLARGØRING.

P.s. Dette er information, som er fundet rundt om på Internettet, så jeg har ikke prøvet alle tingene, jeg ved derfor ikke om det kan give problemer.

Her er nogle gode råd til hvad der skal laves på en motorcykel når den skal vinter klargøres.

Husk rusten holder ikke vinterpause, selv om motorcykel står helt, delvist eller slet ikke udenfor, så er der nogle ting som absolut skal gøres, og mange ting som burde gøres for at bevare din MC-er. Alt ruster, tærer og irer på ganske kort tid, på grund af fugt. Nogle af nedenstående ting hjælper, så der skal bruges mange timer man har pudset og poleret, til foråret.

Det alder første, og nok det vigtigste man skal gøre er at vaske hele motorcyklen grundigt. Alt skal være absolut rent før vinteren kommer. Brug gerne affedtnings væske eller motor rens, bare sørg for at hele motorcyklen er totalt fri for snavs og olie.

Motoren:
Når du har kørt din MC'er der hen hvor den skal overvintre, skal du skifte olie på den. Dette er fordi den brugte olie udskiller syrer som kan skade motorens dele når den bare står stille.
For at skifte olie skal motoren være varm, så den skal køre i tomgang et stykke tid. Mens den gør det, foretager vi et lille trick som beskytter karburatorerne og modvirker at der dannes sedimenter i dem (derved lettes opstarten til foråret).

Fanatikeren:
Du skal anskaffe dig en oliekande, sådan en med en lang flextud. Mens maskinen kører i tomgang, lukker du for benzinhanen, og tager benzinslangen af oppe ved tanken. Nu begynder du stille og roligt at pumpe olie ind i benzinslangen.
Efter et stykke tid vil motoren gå lidt ujævnt, men hold liv i den så længe som mulig. Brug chokeren, giv lidt gas, bare hold liv i den så længe som det kan lade sig gøre. Ideen med dette er at der nu kommer olie ind i karburatorerne (og dette modvirker ir dannelse m.v.) samt at olien smører og beskytter cylinder og ventiler.

Motoren vil naturligvis ryge en smule, men dette er helt OK, det er bare olien der bliver forbrændt. Tit sidst går motoren så i stå, der er ikke tilstrækkeligt benzin i karburatorerne, og den kan ikke køre på olie alene. Nu er karburatorerne, ventilerne og cylindrene smurt ind i et beskyttende olielag som vil beskytte dem hele vinteren.

Nu af tapper du motorolien, og tager også oliefilteret ud. Så venter du indtil motoren er fuldstændigt afkølet. Dette tager et stykke tid, men du må vente. Når den er helt kold (mærk på afgangsrørene) sætter du så oliebund proppen (aftapnings bolten) i, sætter et nyt filter i og skruer den fast, og hælder nu frisk olie i motoren.
Husk at det skal være mineralsk olie til Moto Guzzi skal det være en SAE20W-50 der mindst har SJ i kvalitets grad..
Så er den klar til vinteren, og den skal ikke have frisk olie igen før om ca. 5000-10000 km. (eller til næste vinter hvis du ikke kører så meget).

Fanatikeren: 
De dygtige hjemmemekanikere vil også løsne alle ventil stilleskruerne, så alle ventiler er lukket under vinteropbevaring og der ikke sætter sig ir eller rust på ventilsæderne (en MC-er skal alligevel altid have stillet ventiler om foråret), de småfanatiske nøjes med at dreje motoren et par omgange hver anden uge for at modvirke dette, og de andre lader bare motoren være indtil de er klar til at køre til foråret.

Men "de andre" behøver ikke være bekymret, for da vi pumpede olie ind i karburatorerne , kom det naturligvis også ind i cylindrene, og satte sig derfor også på ventilsæderne og lagde et beskyttende lag der. Så "No worries metal!

Batteriet:
Afmonter først minus og derefter plus, lad batteriet sidde, gerne koldt

Fanatikeren:
Afmonter først minus og derefter plus, rens det udvendigt, oplad det og stil det køligt. Det kan være en fordel at lade batteriet op et par gange i løbet af vinteren, så det ikke flader sammen (fyld det op med destilleret vand, hvis det mangler, se under "Batteri").

Dækkene:
Dækkene pumpes op til 30 p.s.i. eller til +3 p.s.i.

Fanatikeren:
Dækkene pumpes op til 30 p.s.i. og behandles med silikone (spray eller vaske) så de ikke risikerer at tørre ud. Motorcyklen opstaldes på centralstøtte benet og forhjulet løftes fra jorden ( v.h.a. en donkraft eller lignende under motoren ) så det ikke risikerer at blive ovalt.

Udstødning:
Al kromen smøres ind i et beskyttende lag olie eller vand fortrængende spray (f.eks. WD 40).

Fanatikeren :
Hele udstødningssystemet afmonteres (det er faktisk ikke så slemt). Husk at proppe udstrødningshullerne på motoren til. Forrørene og potterne poleres med autosol, behandles med et olielag eller WD 40 og lægges i en plasticpose, helst inde i varmen. Mellempotten sendes til sandblæsning og lakeres mad varme fast lak indvendigt og udvendigt.

Benzintanken:
Den skal beskyttes mod indvendig rastdannelse, så enten skal den fyldes helt op og tilsæt karburatorsprit, så evt. vand ikke ud skilles. 

Fanatikeren :
Det er også skal den tømmes, hvorefter ca. 1/2 liter tynd olie skvulpes rundt i tanken for at lægge et beskyttende lag.

Tanken og de lakerede plastik dele:
Der er mange som anbefaler, at man smører disse dele ind i et lag autovoks, Turtle Wax eller lignende, og bare lader det sidde indtil foråret.

Den øvrige motorcykel skal også have et lag beskyttelse. Enten i form af noget tyndt olie, eller også noget WD 40 eller lignende vand fortrængende middel. Jeg foretrækker WD 40 i sprayform da det er nemt at komme ind i alle krogene med. Det er en god ide at udlægge et stort stykke plastik under motorcyklen før den oversprøjtes med WD 40 ( men naturligvis efter du har vasket den ). Hvis dette stykke plastik er stort nok, kan man folde det op over motorcyklen og hæfte det sammen, og lave en form for "vakuum pakket" motorcykel! Ellers vil et lagen, tæppe eller MC-garage være godt at dække MC'eren med.

Når du til foråret skal starte op igen, skal du:'

  • huske at stille ventilerne hvis du bar løsnet justerskruerne.
  • Rense benzintanken indvendigt hvis den har indeholdt olie, og fyld den op.
  • løsne aftapningsboltene i hver karburator og tøm svømmehuset for olie indtil der kun kommer benzin ud.
  • vask hele motorcyklen med varmt vand, især skiver og dæk.
  • lad batteriet op inden start, brug evt. hjælpebatteri.
  • ved startbesvær, kan start spray sprøjtes direkte ind i karburatorerne.
  • rens tændrørene, eller sæt nye i.
  • Husk at justere dæktrykket

P.s. Dette er information, som er fundet rundt om på Internettet, så jeg har ikke prøvet alle tingene, jeg ved derfor ikke om det kan give problemer.